Billigaköksblandare.se

Kranar kök – bäst i test

Alla behöver en köksblandare och det är väldigt viktigt för många att deras kökskran är snygg och passar in bra i köket samtidigt som den är praktisk och funktionell. Det finns många olika typer av köksblandare och vi skrivit artikeln ”Bäst i Test — Köksblandare” för att hjälpa dig hitta bäst köksblandare.

Kranar kök – bäst i test

Alla behöver en köksblandare och det är väldigt viktigt för många att deras kökskran är snygg och passar in bra i köket samtidigt som den är praktisk och funktionell. Det finns många olika typer av köksblandare och vi skrivit artikeln ”Bäst i Test — Köksblandare” för att hjälpa dig hitta bäst köksblandare.

Köksblandare - Bäst i test

För ett kök vill du ha en köksblandare som ger dig gott om utrymme för stora grytor. En kökskran som är låg eller kort är inte särskilt praktisk då stora grytor och formar måste kunna komma in under din kökskran. Då blir en blandare till köket och kökskran som kan svänga ur vägen perfekt.

Köksblandare - klassisk

1. Mora Cera K5

Köksblandare Mora Cera K5 är en väldigt klassisk köksblandare med gott om utrymme och robust i sina fästen. Mora Cera K5 är utrustad med mjukstängning som motverkar vattenhammare och flexibla anslutningsrör gör att den är både hållbar och skonsam mot resten av ditt vattensystem hemma. Den är också utrustad med omställningsbar ventil till diskmaskinen som kan hantera båda kall- och varmvatten.

2. Nixon B Nordic

En mycket unik och elegant köksblandare som passar väldigt bra i kök där du vill göra kranen lite osynlig. Priset finns det inget att klaga på och då den är tillverkad i mässing är den väldigt robust i handtaget och i sitt bänkfäste. Priset och hållbarheten gör den helt perfekt även för användning i ett grovkök eller tvättstuga.

3. FM Mattson 9000E II

FM Mattson 9000E II har en snygg och enkel design som troligen kommer stå sig längre än köket. Spärrbrickor för svängvinkeln följer med, väldigt praktiskt om du inte vill att kranen ska svänga utanför vasken eller om du kanske vill att den ska svänga hela vägen runt vilket är mycket praktiskt för en köksö. Nya köksblandare från FM Mattson använder också så kallad kallstart som kan spara väldigt mycket varmvatten på ett år.

Bäst i test köksblandare med dusch

1. FM Mattson 9000E Flexi med DM

”E” markeringen i FM Mattson 9000E Flexi står för EcoSafe® och miljömedvetenhet i alla steg från tillverkning till användning. Precis som andra FM Mattson blandare använder den sig av kallstart. Designen sticker ut en del och påminner mer om en köksblandare i ett storkök men flexibiliteten är värt mycket och för hobbykocken. 9000E Flexi har också dubbla spollägen för både dusch och normal stråle och fungerar därför lika bra att duscha av en sallad som att fylla en kastrull med vatten.

2. Damixa Osier med hög pip

Med en stilren form är Damixa Osier en väldigt bra blandare till köket som inte sticker ut för mycket men ändå har en praktisk utformning helt i linje med skandinavisk designtradition. Under pipen finns det gott om plats för att ställa ner saker och att jobba utan att den kommer i vägen.

3. Mora Pullout med svängbar pip

Blandare till köket Mora Pullout passar väldigt bra i de flesta kök och den har en väldigt diskret pullout-funktion för handduschen. Handduschen har två lägen att byta mellan för att kunna använda både normal vattenkransstråle och en hårdare duschstråle. Precis som Mora Cera K5 har även den här flexibla anslutningsrör vilket gör den hållbar och lättare att installera.

Diskmaskinsavstängning – Vad är det?

Diskmaskinsavstängning är det lilla extra vred som ofta finns på kökskranar och andra blandare. Den är till för att du ska stänga av vattentillförseln till diskmaskinen när den inte används för att undvika fuktskador i köket. Många glömmer dock att använda denna i sin vardag men vi rekommenderar starkt att vrida till den när du åker på semester eller lämnar köket utan uppsyn mer än någon dag. Sedan 2011 är det med i branschreglerna för Säker Vatteninstallation att en diskmaskin och andra vattenanslutna apparater som ismaskin eller kaffebryggare måste ha en lättåtkomlig och synlig avstängningsventil ovan bänk. Detta betyder att du tyvärr inte kan nöja dig med att sätta ventilen under vasken. Många köksblandare finns därför i två utformningar antingen med eller utan avstängningskran. Skulle den designen du vill ha inte ha en avstängningskran inbyggd finns det även kranar du kan föra upp extra genom bänkskivan. Det finns också elektroniska avstängningsventiler.

Kökskran med kallstart

Kostnaden för en normal varmvattenförbrukning ligger i grova drag på ca 140kr per person och månad. Såklart kan du försöka att komma ihåg att alltid starta kranen på kallvattenläget men allt som oftast står spaken i mitten och det är det som kallstartskranar utnyttjar. Med en uppskattad besparing på 30% varmvatten på ett år när en kallstartskran är installerad kan det bli mycket pengar du kan spara på att installera vattenkran med kallstart. I videon nedan förklarar FM Mattson vad kallstart är och innebär: