Billigaköksblandare.se

Köksfläkt

Med rätt köksfläkt över spisen ser du till att matoset inte sprider sig i ditt hem. Det finns tusentals modeller och du kan hitta allt oavsett om du letar efter en gammaldags spiskåpa, en billig köksfläkt eller bara en köksfläkt som är lätt att göra rent.

Köksfläkt

Med rätt köksfläkt över spisen ser du till att matoset inte sprider sig i ditt hem. Det finns tusentals modeller och du kan hitta allt oavsett om du letar efter en gammaldags spiskåpa, en billig köksfläkt eller bara en köksfläkt som är lätt att göra rent.

Bäst i test — Köksfläkt

Om du skulle vilja ha mer information och hjälp vid valet av köksfläkt eller gammaldags spiskåpa kan Gasspisen.se assistera. Antingen direkt via deras hemsida eller vid något av deras showrooms. De har en riktigt bra kundtjänst som svarat på flera av våra frågor om köksfläktar och spiskåpor sen tidigare och har alltid varit väldigt hjälpsamma.

Vi har provat ett antal typer av köksfläktar och även om vi har några länkar till kategori-sidor eller specifika modeller av spiskåpor här nedan så tittar vi främst på de olika typerna av köksfläkt som finns och vilka för och nackdelar de har mellan varandra. Det finns alldeles för många olika märken, modeller och utformningar för att peka på en enda produkt så vi tittar främst på de olika typerna av köksfläktar.

Frihängande köksfläkt

En takmonterad köksfläkt eller en frihängande köksfläkt är perfekt att montera över en köksö. För att se alla exempel kolla gärna på Gasspisen.se. En frihängande köksfläkt är som namnet avslöjar otroligt flexibla i sin placering. En frihängande köksfläkt är det självklara valet om du vill ha ett stilrent och luftigt kök.

De flesta frihängande köksfläktar hanterar matoset med hjälp av recirkulationsteknik och kolfilter som tar bort matos men som inte leder bort luften ut ur bostaden. Det sparar på en hel del varmluft i bostaden och du behöver inga luftkanaler i tak, vägg eller skåp som behöver rengöras. 

Många tillverkare är medvetna om att folk vill placera en takmonterad köksfläkt mitt i rummet, över köksöar och liknande, och därför finns det många modeller som ser ut som taklampor och döljer därmed fläkten genom att göra dem mer synlig. 

Vägghängd köksfläkt

De vägghängande köksfläktar är dina klassiska köksfläktar som du sätter på en vägg eller under ett överskåp. Fördelen de har är att de kan göras mestadels undangömda om du vill det. Med vägg på ena sidan av spisen så leder de också upp matoset mycket bättre än de flesta andra typerna gör även på väldigt låg effekt. 

På vissa köksfläktar behöver du inte ens sätta i gång en motor utan oset stiger upp av sig själv genom fläkten. Nackdelen är att du blir begränsar i placering samt att många typer ska ha en luftkanal för att leda ut matoset ur huset. Det gör dock att de såklart har en mycket bra hantering av oset och är relativt tysta vilket är positivt.

Takintegrerad köksfläkt

En takintegrerad köksfläkt ger dig ett helt stilrent kök utan avbrott. När du kan välja en takinfälldköksfläkt öppnar det för att sätta spishällen på en köksö utan något alls som hänger ner över den. De är också ofta mycket tystare då de kan installeras med en extern motor som sitter ända vid utblåset på fasaden. 

Nackdelen de har är att de ofta kostar en vacker slant och installationen är inte helt enkel då du antingen måste dra en fläktkanal genom det befintliga taket eller sätta in ett hängande tak i köket i någon form för att dra kanalen.

Spis med Inbyggd köksfläkt

Spishällar med inbyggd fläkt är fortfarande relativt nya men det finns redan många modeller på marknaden. De flesta använder recirkulationsteknik för att ta hand om matoset och de gör det mycket bättre än vad du först kan tro. De har en enorm fördel mot andra typer av fläktar då de inte tar någon annan plats i rummet och för små kök eller för montering på köksö är de helt optimala. 

Nackdelen är att de ofta tar en hel del plats i underskåp och det är svårt om du vill montera in en inbyggnadsugn under din spishäll. Luften måste också ta vägen någonstans och ofta förs den ner mot fötterna som kan först kännas obehagligt. Det finns dock inget som stoppar dig från att montera om luftkanalen till ett annat utflöde.

Om du vill läsa mer om den här typen och de spisar vi tyckte var bäst läs gärna vidare på vår artikel om inbyggnadshällar.

Regler kring köksfläktar och ventilation

Köksfläktar som inte tas om hand väl nog kan utgöra en brandrisk och därför är det viktigt att rengöra dem med jämna mellanrum. Boverket har olika regler för olika typer av bostäder men en fläkt bör innehålla bland annat fettfilter och matosfilter.