Billigaköksblandare.se

Inbyggnadshäll

Att hitta rätt inbyggnadshäll kan vara knepigt men vi har tagit fram en guide av vad du behöver tänka på och några av våra rekommendationer på bra spishällar just nu.

Inbyggnadshäll

Att hitta rätt inbyggnadshäll kan vara knepigt men vi har tagit fram en guide av vad du behöver tänka på och några av våra rekommendationer på bra spishällar just nu.

Spishällar test & rekommendation – Induktionshäll

De flest modeller av spishällar och särskilt inbyggnadshällar finns i många olika mått och effekter. De vi rekommenderar här kanske inte passar just din situation men de finns som sagt ofta i andra storlekar.

1. Smeg PM3953D inbyggnadshäll, 90 cm – Bäst i test

Smeg PM3953D är en inbyggnadshäll som imponerar starkt. Med kombinationen av induktion och gasspis från Gasspisen.se får du det bästa av 2 världar. Induktionsdelen är lättanvänd och gasspisen är blixtsnabb, precis, versatil och kan hantera allt från wok-pannor till tekokare. Induktionsdelen har också alla funktioner som du kan önska dig med autostopp och timer men den stora fördelen är att den har en multizon som kan hantera ett par normala grytor eller gigantiska kokkärl för de där storkoken.

2. Smeg – Cortina induktionshäll med Ram, 60 cm – Snyggast

Hela Smeg Cortina-serien är väldigt snygg och deras induktionshäll är verkligen inget undantag. Den är också packad med funktioner som; barnlås, Quick Start, kärlavkänning, med flera. Quickstart är särskilt trevlig då den sätter i gång en platta på högsta effekt tills rätt temperatur är nådd så du snabbt som ögat kan koka upp vatten och laga din mat. Pricken över i:et som gör den här till vår topprekommendation är dock kombinationen av ett mycket rimligt pris, flera färgval och vred i stället för touch-sensor.

3. Electrolux HOI630MF Induktionshäll, 60 cm – Prisvärd

HOI630MF från Electrolux har allt du behöver med en induktionsspis med boosterfunktion, barnlås och en touchpanel som fungerar väldigt bra. Hob²Hood-anslutningssystemet är och en medföljande funktion som gör att du kans styra din köksfläkt och belysning direkt från spisen, vilket är väldigt bekvämt men inte helt nödvändig att utnyttja. Vi kan dock rekommendera att du kollar om en sådan fläkt kan vara något för dig om du är intresserad av denna inbyggnadsspis. (PS. Läs vår artikel om köksfläktar här)

Spishäll med inbyggd fläkt

Spishällar med inbyggd köksfläkt är ett fantastiskt nytt alternativ till köksinredningen. Spishällar med inbyggd köksfläkt passar allra bäst för inredning där det är störande eller dåligt läge för en hängande köksfläkt, som exempelvis på en köksö. Skepticismen har tidigare varit hög mot stenhällar med inbyggd fläkt då de antingen låter som jetmotorer eller inte hanterar stekos något vidare. De vi har rekommenderar här har hanterat våra krav imponerande bra.

1. Elica – NikolaTesla BL/F Mix 4706, 83cm – Bäst och Tystast

Den här inbyggnadshällen imponerade starkt. Induktionszonerna fungerar väldigt bra och har de funktioner som behövs med lås, boosterfunktion och multizon-funktion som kopplar ihop flera plattor om du använder stora kärl. Fläkten hanterar stekos mycket bra och är ändå imponerande tyst, på de lägre effekterna kan man knappt höra den och på de högre är det inget problem att fortfarande vara med i samtal utan att störas. Vi vågar säga att den här är tystare än de flesta takhängda köksfläktar och hanterar ändå stekoset galant med sin automatiska styrkereglering. Fläkten är något upphöjd från spisytan vilket gör att det inte är lika stor risk för att det rinner ner vatten om en gryta skulle koka över. Det blir heller inget grävande i köksskåpen för rengöring då allt är tillgängligt direkt uppifrån.

2. Elica – NikolaTesla Prime BL/A/83, 83cm – Mest Prisvärd

NikolaTesla Prime BL/A/83 är en grymt bra inbyggnadshäll och otroligt prisvärd. Som andra Elica modeller har den en automatisk fläktstyrning som hanterar stekoset bra. Den är något mer högljudd men det är inga problem att samtala runt spisen. Fläkten är skyddad av ett stabilt galler i gjutjärn som kan fungera som avlastningsyta. Gallret är också diskmaskinssäkert och det gör rengöringen oerhört enkel. NikolaTesla Prime finns i flera modeller och storlekar och du kan välja om du vill ha en recirkulationsfläkt eller en fläkt som pumpar ut luften vid sparklisten. Vi kan rekommendera en med recirkulationsfläkt då det kan kännas lite ovant och obehagligt till att börja med att ha luft som blåser på fötterna konstant när man står vid spisen. Man kan såklart leda om luften till ett annat utlopp.

Rengöring spishäll

Det är viktigt att göra rent spishällen efter användningen. Desto längre du väntar desto svårare blir rengöringen. 

För lättare rengöring direkt efter användning ska du använda diskmedel, vatten och mjuka trasor. Det här kommer räcka långt och så länge som inget har bränt eller torkat in är det snabbt fixat. För lite tuffare rengöring kan du lägga på en Wettex- eller papperstrasa på det smutsiga området och blöta ner med diskmedel och vatten. Det tar lite längre tid men vänta tills smutsen har blötts ner ordentligt så lossar det mycket enklare. 

För de absolut jobbigaste bruna fläckarna som inte går bort kan du täcka fläcken med bakpulver och häll på diskmedel, smeta sedan ihop detta till en pasta som täcker fläcken. Lägg sedan på en papperstrasa över pastan. Blöt sedan ner pappret med vinäger och låt verka några minuter. Därefter ska du kunna ta bort trasan och tvätta bort kvarvarande pasta. 

Vita fläckar på glashäll

Provat att lägga på en papperstrasa på fläckarna och häll på vinäger. Låt stå ca 15 minuter för att sedan ta bort och torka av. Använd absolut inga svampar med slipsida eller medel med slipmedel i sig. Du kan köpa en glashällsskrapa som använder rakblad. De fungerar väldigt bra för smuts som sitter hårt men fungerar inte på missfärgningar. Det rekommenderas inte heller att använda glasputsmedel, allt glas är inte skapat lika. Köp i stället ett medel som är specifikt framtaget för glashällar. Att använda fel medel kan antingen repa eller göra skadan värre än vad den är. Fix Universalpasta fungerar bra men prova i ett litet hörn först och låt inte sitta i för länge. Det internetpopulära ”Pink Stuff” innehåller slipmedel så vi kan inte rekommendera det för glashällar.

Inbyggnadshäll mått

De vanligaste måtten för en spishäll är 60 cm och det har att göra med att det vanligaste måttet på skåpsmoduler är just 60 cm. Vill du ha en bredare spishäll måste du ofta planera i förväg för detta då den annars kommer ta plats av närliggande moduler och kanske blockera draglådor och liknande.

Det behöver dock inte vara ett problem då många moderna spishällar, särskilt induktionshällar, har en väldigt låg nichehöjd, det vill säga måttet som spisen sänks ner i bänkskivan (mätt från bänkskivans toppyta). Detta gör att om du har en tjock bänkskiva så är det större chans att den inte kommer emellan eller blockerar några lådor eller skåp. Tänk bara på att eventuell kylfläkt behöver ett visst mått av tom luft under sig.

Vanliga frågor för installation av spishäll:

Vad är nichemått?

Nichemått är måttet på hålet i bänkskivan som spisen behöver ha för att sitta bra. Om det inte står utskrivet direkt är det måttet på den del av spisen som sänks ner i bänkskivan plus 5mm. Läs alltid i din manual först, du kan väldigt ofta hitta manualen online innan du gör ditt köp om du vill vara säker. Om du inte hittar ett mått för installationen kan du lägga spishällen upp och ner på bänken. Märk sedan ut var den ska vara genom att rita av spishällens konturer mot bänkskivan, tänk bara på var du har skarvar och skåpsväggar under bänken. Därefter kan du såga ut hålet genom att såga 1 cm innanför konturen du precis ritat.

Hur tjock bänkskiva behöver jag för att installera spishäll?

Det beror helt på hur tung din häll är men ett bra riktmärke är att din bänkskiva ska vara 30mm tjock. Du kan oftast förstärka bänkskivan på undersidan om den inte skulle vara tjock nog.

Vilken marginal ska man ha på hålet?

Från hålets innerkant ska det vara cirka 5 cm ren bänkskiva runt hela hålet innan eventuella skarvar eller kanter. Detta för att spishällen hänger ifrån hålets kant och bänkskivan måste vara stark nog för detta och då är 5cm ett bra mått. Det finns såklart undantag men läs alltid i manualen för den spis du köpt.

Ska en spishäll ventileras?

Ja. Alla spishällar är lite olika men de måste alla ha god ventilation för att fungera bra och inte överhetta. Ofta är det en liten fläkt på undersidan som behöver ett visst mått av luftutrymme under sig för att fungera väl. Det ska i din skåpsmodul finnas goda ventilationshål för både luftflöde in och ut. Ofta kan det lösas med en liten glipa eller ventilationspanel vid sparkklossen och över skåpsluckan om du inte vill ha ett ventilationshål i bänkskivan bakom inbyggnadshällen.